Potvrđeno strateško partnerstvo Srbije i Kine

Bez autora
Sep 12 2024

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je nakon završenog petog dana posete Narodnoj Republici Kini, u gradu Šendžen, da boravak srpske delegacije pruža doprinos realizaciji strateškog partnerstva dveju zemalja.

Dačić je istakao da je, sumirajući posetu Kini, ona svakako značajan doprinos realizaciji strateškog partnerstva i zajedničke izjave predsednika dveju zemalja o izgradnji globalne bezbednosti.

Sastali smo se sa ministrom javne bezbednosti Kine u Pekingu, zatim je u Lianjungangu održana međunarodna konferencija o bezbednosti, kojoj su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova iz skoro 30 zemalja sveta, kao i predsednik Interpola, ukazao je ministar.

On je naveo da je delegacija Republike Srbije bila praktično počasni gost na tom skupu, na kojem je ponovljeno zadovoljstvo zbog sveukupnih odnosa dveju zemalja.

Prema njegovim rečima, na prvom koraku, svi govore o čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine, koje je izgrađeno pre svega dobrim odnosima predsednika dveju država, kao i o globalnom strateškom partnerstvu Kine i Srbije, čiji je deo i partnerstvo u oblasti unutrašnjih poslova, odnosno javne bezbednosti.

Dačić je napomenuo da je u nastavku posete u Guangdžou održana zajednička vežba specijalnih jedinica policija dveju zemalja, koja je bila izuzetno uspešna, a održava se po treći put i na redu je da sledeće godine vežba bude održana u Srbiji.

Takođe, kako je dodao, trenutno se srpski policajci nalaze u zajedničkim patrolama u Kini, kao što su se prošle godine kineski policajci nalazili u Srbiji.

Potpredsednik Vlade je preneo da je postignut dogovor o tome da ministar javne bezbednosti Kine u narednim mesecima dođe u bilateralnu posetu Srbiji, što je od velikog značaja za naše odnose.

Dačić je rekao da se u nastavku posete, u jednom od sada najvećih gradova koji je počeo da se gradi pre manje od 50 godina, a danas ima skoro 20 miliona stanovnika - Šendženu, sastao sa rukovodiocima kompanije „Huavei“, sa kojom MUP i Srbija imaju izvanrednu saradnju, pre svega u izgradnji naših IT kapaciteta.

On je naglasio da je Kina jedan od naših najvećih donatora kada je reč o unutrašnjim poslovima, i dodao da je „Huavei“ donirao više od 20 miliona dolara za izgradnju kapaciteta za sistem 112, uz učešće i u drugim aktivnostima i projektima javne bezbednosti.

Prema njegovoj oceni, poseta je bila izuzetno značajna i predstavlja realizaciju svega što je dogovoreno između predsednika dveju zemalja.

Potpredsednik Vlade je rekao da će boravak u Kini završiti posetom Hong Kongu, gde će po prvi put imati bilateralne razgovore sa rukovodstvom Hong Konga koji je sada deo Kine, a sa željom da se izgrade posebni i dobri odnosi između policije Hong Konga i Srbije, uz napomenu da je i želja kineske strane bila da se ovakva poseta realizuje i da se završi u Hong Kongu.

Dačić je naveo da politika koju vodi predsednik Srbije daje našoj zemlji veliki kapacitet da razvija ekonomske i političke odnose, i dodao da se od 1. oktobra otvara redovna avio-linija za Guangdžou, da je spoljnotrgovinska razmena u porastu i da se otvara mogućnost brojnih oblika saradnje Kine i Srbije.

On je poručio da je obaveza svih da daju doprinos takvoj politici, koja pre svega vodi računa o nacionalnim i državnim interesima, u uslovima kada je Srbiji teško, kada je naš narod na Kosovu i Metohiji ugrožen, kada Srbija trpi pritiske zbog svoje nazavisne, samostalne spoljne politike i kada postoji nestabilnost u regionu.

Potpredsednik Vlade je istakao da samo jaka Srbija može da odbrani nacionalne i državne interese i da samo jak predsednik može da vodi zemlju u ovako teškim uslovima, i dodao da je siguran da će on doneti prave odluke za dalju sudbinu Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik